Logg inn:

7 grunnsteiner for gode møter med barn
Kjell Gustumhaugen, Tirsdag 10. oktober 2017.

1. Vær her og nå

Ikke la ting du har hørt om barnet stå i veien for det rene møtet mellom dere. Ha med deg en naivitet inn i møtet og våg å bli kjent på ekte. Husk at forbindelsen mellom dere er helt unik.

2. Vær direkte

Har du noen gang tenkt over at du kan snakke til barn første gangen du møter dem som om du kjenner dem fra før? Det er dét barn gjør, så hvorfor skal ikke du? Husk at du ikke trenger å bli kjent med barn som du trenger å bli kjent med voksne før dere har noe felles.

3. Bruk din positivitet

Ikke glem det gode humørets kraft og viktigheten av et positivt syn på omgivelsene. Gjør som min kollega på barnehjemmet, han spør ikke ”har du det bra?”, han sier i stedet ”nå har vi det bra!”.

4. Legg fra deg alle agendaer

Hvis du tenker at du skal ha noe spesielt ut av møtet med barnet, kan du være sikker på at det blir et dårlig møte. Følg barnet og undre deg sammen med det i stedet for å tenke at du på død og liv skal lære bort noe.

5. Husk at du ikke alltid trenger ord

Like viktig som ord er dine små, nesten usynlige støttende handlinger og ditt blikk for de små detaljene. Husk at det først og fremst er øynene dine og kroppsspråket ditt som viser om du er interessert i å bli kjent med barnet eller ikke.

6. Fortell om deg selv

Barn elsker når voksne er engasjert. Vi har lett for å tenke at det er barnet som skal dele og gi, men hvorfor skal ikke vi gjøre det samme? Bruk erfaringer fra eget liv, del av dine opplevelser og ikke vær redd for å vise følelser.

7. Legg merke til detaljer ved barnet

Stripene på sokkene, den fargerike strømpebuksa, den blomstrete hårspenna. Det konkrete er inngangen til å bli kjent og snarveien til å bygge relasjon. Kommentér det, hent det opp igjen neste gang dere møtes. Gjennom å vise at du legger merke til detaljer ved barnet gjør du også barnet trygg på at det blir sett.

 

DIN KOMMENTAR
 
 
 
Om bloggen:
Gjennom ærlige beskrivelser deler Kjell Gustumhaugen små, men store øyeblikk fra livet som pappa, barnehagelærer og miljøterapeut. Viktige ingredienser er egen sårbarhet og utilstrekkelighet under tanken om at barna selv er de beste veiviserne
Antall visninger:
706159
Følg bloggen:
Kjell Gustumhaugen
Epost: kjgustum@online.no
Miljøterapeut og forfatter Kjell Gustumhaugen har gitt ut bøkene ”Blant hjertevarme og utilstrekkelighet” og "Miljøterapeuten". Han har tidligere jobbet som pedagogisk leder i barnehage.