Logg inn:

Helt enkelt, helt nødvendig
Kjell Gustumhaugen, Tirsdag 28. mars 2017.

Ofte tenker jeg at det viktigste jeg gjør i arbeidet med små barn er så grunnleggende at det nesten er for enkelt, banalt på en måte. Min første reaksjon er da å lete etter finere akademiske ord for å gi arbeidet en annen språklig innpakning. Min andre reaksjon er at det selvfølgelig bare er tull. Så begynner jeg alltid å borre i klisjeene og forsøker å sette ord på tingene akkurat slik de er. Derfor denne listen over helt grunnleggende ting du må ha med deg i samspillet med små barn. 

1. Møt barnet med blikket. Et godt blikk krever ikke mye, men er langt viktigere enn du tror.

2. Bruk navnet til barnet aktivt. Det finnes knapt enklere måter for å vise barnet at det blir sett.

3. Vær bevisst øyekontakten. Det er ikke verre enn at du må sørge for at dine øyne gjentatte ganger møter barnets.

4. Legg merke til detaljer ved barnet og bruk dette, enten det er de fine krøllene eller de fargerike sokkene. Du tenker jo disse tankene likevel, så hvorfor ikke si dem høyt?

5. Ikke tenk at din oppgave er å overføre kunnskap til barnet. Husk at læringen ligger i felles undring. Lytt til barnet og still spørsmål tilbake, dét er i hvert fall enkelt!

6. Tenk over hvor mange beskjeder du gir til et barn i løpet av en dag. Og gi dem akkurat når de trenger å bli gitt, ikke lenge før.

7. Om du først må snakke om grenser, sett dem fordi de er hensiktsmessige for barnet. Ikke fordi du selv skal ha kontroll og oversikt. 

 

KOMMENTARER
Det er en viktigt samspill våre små barn trenger. Hej jeg ser deg og jeg lytter til deg. Du erter meg iblant,jeg må være den voksne hvilken mestrer situasjonen, En god klem trengervi altid du og jeg.
28.03.17

Delta i diskusjonen
Om bloggen:
Gjennom ærlige beskrivelser deler Kjell Gustumhaugen små, men store øyeblikk fra livet som pappa, barnehagelærer og miljøterapeut. Viktige ingredienser er egen sårbarhet og utilstrekkelighet under tanken om at barna selv er de beste veiviserne
Antall visninger:
706169
Følg bloggen:
Kjell Gustumhaugen
Epost: kjgustum@online.no
Miljøterapeut og forfatter Kjell Gustumhaugen har gitt ut bøkene ”Blant hjertevarme og utilstrekkelighet” og "Miljøterapeuten". Han har tidligere jobbet som pedagogisk leder i barnehage.