Logg inn:

Oppdagelsen
Kjell Gustumhaugen, Onsdag 11. januar 2017.

Som miljøterapeut på barnehjem og krisesenter har jeg fått noen oppdagelser i forhold til hvordan støtte barn med belastende livserfaringer.

Den første oppdagelsen er kraften som ligger i et godt humør og i bruken av humor. En high five, et rusk i håret og litt lekeslåssing i kombinasjon med store doser selvuhøytidelighet, er det beste utgangspunktet for å bygge relasjon.

Oppdagelse nummer to er viljen til å alltid forsøke å se bak barnas handlinger for å få øye på hva som ble vanskelig og hvorfor de gjorde som de gjorde. Først når vi spør oss selv hva som ble vanskelig for barna i den aktuelle situasjonen, kan vi forstå dem.

Den tredje oppdagelsen handler om hva som skjer i meg selv i møtene med barna. At jeg jobber med meg selv er avgjørende for at jeg skal klare å kontrollere mitt eget stress, og møte barna med ro og trygghet når de er ute av seg.

Den fjerde oppdagelsen går på at jeg aldri kan definere hvordan noe oppleves for et annet menneske kun ut fra min egen livserfaring. Det jeg tenker er trist trenger ikke være trist, det jeg tenker er tappet for energi kan være fylt av kraft og vitalitet.

Den femte oppdagelsen handler om at jeg i møtene med barna er tryggest når jeg er meg selv. Når jeg går tilbake til det jeg har med meg fra egen oppvekst, det jeg står for som menneske og det som er min faglige plattform.

Den siste oppdagelsen handler om at vi kan støtte sårbare barn på gode måter ved å fokusere på det enkle og hverdagslige. Når jeg ser nærmere på hva de som lykkes i arbeidet med barn gjør, ser jeg at det handler om noe så enkelt som at de forsterker det mellommenneskelig grunnleggende. At vi er interessert i hverandre som mennesker, er tilstede i øyeblikket og våger å være nære og ekte som mennesker.
DIN KOMMENTAR
 
 
 
Om bloggen:
Gjennom ærlige beskrivelser deler Kjell Gustumhaugen små, men store øyeblikk fra livet som pappa, barnehagelærer og miljøterapeut. Viktige ingredienser er egen sårbarhet og utilstrekkelighet under tanken om at barna selv er de beste veiviserne
Antall visninger:
706177
Følg bloggen:
Kjell Gustumhaugen
Epost: kjgustum@online.no
Miljøterapeut og forfatter Kjell Gustumhaugen har gitt ut bøkene ”Blant hjertevarme og utilstrekkelighet” og "Miljøterapeuten". Han har tidligere jobbet som pedagogisk leder i barnehage.