Logg inn:

10 tips til hvordan bygge relasjon
Gjesteskribent: Stine Tøndevold, Mandag 31. oktober 2016.
GJESTESKRIBENT

Stine Tøndevold er SLT-koordinator i Lillehammer kommune. Før dette var hun i mange år leder av Ungdomsbasen i samme by. 

 

Etter å ha jobbet tett på ungdom i over tjue år, er det én ting jeg har lært: Relasjon betyr  alt om du vil utgjøre en forskjell. Du kan bruke hvilken metode du vil, men om ikke relasjonen er til stede blir det umulig. Her er mine ti tips til hvordan du bygger og står i relasjon til ungdom.

1. Bli ordentlig kjent

Om du vil bety noe for noen, må du gjøre en ærlig innsats for å bli kjent. Profesjonalitet trenger ikke innebære avstand, først når begge åpner opp for å bli kjent med hverandre kan vi snakke om relasjon. Det er ikke bare viktig hvem du er i møte med andre. Like viktig er det hvem du lar den andre være i møte med deg.

2. Jobb for å skape refleksjon

Hvem du er og hva du gjør er viktigere enn hva du sier. Det å være tilstede i samtalen, prøve å bruke åpne spørsmål og å bruke tid til å undre deg sammen med ungdommen, er vel så viktig.

3. Få til en samtale som betyr noe for begge

Kun om du er ekte og interessert kan du få til gode, gjensidige samtaler. Ungdom slipper deg aldri inn til det som er sårt, mørkt og vanskelig om du ikke selv forteller hvem du er.

4. Våg å være ærlig, også på det som er vondt

Å være ekte fordrer at du er ærlig. Barn og unge gjennomskuer deg om du prøver å pynte på eller dekke til det som er vondt eller vanskelig. Si ting som de er, vær ærlig og tydelig og bli i relasjonen.

5. Se hele mennesket

Vi er komplekse vesener! Bak avvisningen, tristheten, sinnet, truslene og det tøffe språket ligger ofte en annen side. Kun når du er interessert i hvem den andre egentlig er, kan du få øye på det som ligger bak.

6. Husk at det ikke er nok å ville relasjon

Du må også ha kunnskap om hva som skaper utvikling og forandring hos mennesker. Jeg støtter meg til de som beskriver relasjonskompetanse som de kunnskaper, ferdigheter, evner og holdninger som etablerer, utvikler, vedlikeholder og reparerer relasjoner mellom mennesker.

7. Våg å lytte

I arbeid med ungdom kan det være lettere å overføre egen kunnskap og egne livserfaringer enn å lytte. Men om du virkelig vil skape utvikling, må du låne bort øret ditt over tid og gjentatte ganger.    

8. Vis at du liker han eller henne

Alle trenger vi å kjenne at noen liker akkurat oss! Derfor må du vise ungdom at du liker å være sammen med dem, uansett om du er forelder, lærer, helsesøster, miljøterapeut eller noen helt andre.

9. Du må tåle ærligheten

Når du jobber med ungdom må du tåle det ærlige. Og for å tåle det, må du jobbe med det. Bruk kollegene dine så du ikke trekker deg tilbake. Dét er det siste ungdommen trenger.

10. Skap en god plattform for samtaler

Når dere har fått en relasjon, vis at du er til å stole på, at du er der over tid og at du alltid kommer tilbake. Gjennom å vise at du tåler fordi du vil vel, bygger du en plattform for åpenhet og mulighet til å kunne vise sine såre sider. 

DIN KOMMENTAR
 
 
 
Om bloggen:
Gjennom ærlige beskrivelser deler Kjell Gustumhaugen små, men store øyeblikk fra livet som pappa, barnehagelærer og miljøterapeut. Viktige ingredienser er egen sårbarhet og utilstrekkelighet under tanken om at barna selv er de beste veiviserne
Antall visninger:
706183
Følg bloggen:
Kjell Gustumhaugen
Epost: kjgustum@online.no
Miljøterapeut og forfatter Kjell Gustumhaugen har gitt ut bøkene ”Blant hjertevarme og utilstrekkelighet” og "Miljøterapeuten". Han har tidligere jobbet som pedagogisk leder i barnehage.