Logg inn:

En god barnehagestart handler kun om én ting
Kjell Gustumhaugen, Fredag 5. august 2016.
Hver gang jeg blir spurt om tips til en god barnehagestart, slår det meg at folk alltid leter etter noe konkret å forholde seg til. Når du skal levere barnet ditt i barnehagen for første gang, er det fullt forståelig at du vil ha svar som kan dempe bekymringen og øke lettheten, men det finnes dessverre ingen enkel oppskrift på en god barnehagestart. Hvorfor ikke? Fordi en god barnehagestart handler kun om dette ene: at mennesker skal bli trygge på hverandre.

Jeg skulle så gjerne gitt deg en tipunkts-liste over hva som skal til for at barnet skal være klar for barnehagen etter tre dager med tilvenning. Jeg skulle så gjerne fortalt deg hva du skal gjøre for å være sikker på at barnet ikke begynner å gråte når du skal gå om morgenen. Jeg skulle så gjerne hatt en oppskrift på hvordan du skal få til en god avskjed eller hvordan du skal få barnet ditt til å kaste seg inn i leken med de andre barna. Jeg skulle så gjerne sagt at barnet vil føle seg trygg bare du gjør sånn eller sånn, men slik fungerer det ikke. Noen barn er klassiske barnehagebarn som omfavner sine nye omgivelser med en gang, mens andre er betraktere og trenger lenger tid. 

Lytt, les og ta til deg det folk sier og skriver om barnehagestart, men ikke glem at den største jobben av alle er å få til gode møter mellom mennesker. Gode menneskemøter er den eneste veien til å gjøre folk trygge på hverandre.

I barnehagen er det de mange små møtene som til sammen skaper det gode menneskemøtet. Som forelder kan du bidra til gode menneskemøter ved å bruke den tiden du er i barnehagen til å være oppmerksom og nysgjerrig på alle nye mennesker rundt deg. Ikke bare de voksne som jobber der, men også de andre barna, de andre foreldrene og alle andre mennesker du møter for første gang. Bruk de mange små møtene til å bli kjent på dypere måter enn noen nikk, et ”god morgen” og et ”ha det godt”. Bruk tid rundt levering og henting. Ikke start arbeidsdagen før du har levert ferdig i barnehagen og ha selvdisiplin og ro nok til å ikke ta med deg jobben inn barnehageporten om ettermiddagen. Vær oppmerksom på menneskene du møter og husk at ditt barns trygghet vokser når du selv blir trygg.

Om en barnehage oppleves bra eller dårlig avhenger ikke bare av barnehagens indre liv og den daglige innsatsen til de som jobber der, det kommer også an på ditt engasjement som forelder. Vi kan stille all verdens krav til barnehagen og det pedagogiske innholdet, men vi må ikke glemme vårt eget ansvar for barnas trivsel. Som forelder er det din forpliktelse å benytte hver anledning til å vise barnet at barnehagen er et trygt sted med gode mennesker og all verdens av muligheter for vennskap og positiv utvikling. 

DIN KOMMENTAR
 
 
 
Om bloggen:
Gjennom ærlige beskrivelser deler Kjell Gustumhaugen små, men store øyeblikk fra livet som pappa, barnehagelærer og miljøterapeut. Viktige ingredienser er egen sårbarhet og utilstrekkelighet under tanken om at barna selv er de beste veiviserne
Antall visninger:
706158
Følg bloggen:
Kjell Gustumhaugen
Epost: kjgustum@online.no
Miljøterapeut og forfatter Kjell Gustumhaugen har gitt ut bøkene ”Blant hjertevarme og utilstrekkelighet” og "Miljøterapeuten". Han har tidligere jobbet som pedagogisk leder i barnehage.