Logg inn:

Det er de små tingene som gjør pedagogikken stor.
Kjell Gustumhaugen, Torsdag 25. mai 2016.

På vei til å bli barnehagelærer? Husk at kompetansen du får er helt unik.

Som barnehagelærer er jeg mest av alt opptatt av pedagogikken i det små. For meg er det nettopp dette livet i barnehagen handler om. Vi kan snakke i det uendelige om de store linjene, om barnehagens formål, verdigrunnlag og oppgaver, men vi kommer ingen vei om vi ikke først og fremst forsøker å se det store i det små. I dette perspektivet er det ingenting som er viktigere enn hverdagspedagogikken.

Hva jeg tenker på? Jeg tenker på hverdagsomsorgen, hverdagsomtanken og hverdagssamspillet. Jeg tenker på hverdagsblikket, hverdagssmilet, hverdagsheiet, hverdagsklemmen og hverdagsfanget. Jeg tenker på hverdagsengasjementet, hverdagsnysgjerrigheten, hverdagsundringen, hverdagsutforskningen og hverdagsoppdagelsen. Jeg tenker på hverdagstilretteleggingen, hverdagsstøtten, hverdagslæringen og hverdagsdannelsen. Jeg tenker på hverdagsgråten, hverdagskrangelen og hverdagsforsoningen. Jeg tenker på hverdagspåkledningen, hverdagsspisestunden og hverdagsstellesituasjonen. Jeg tenker på hverdagsgarderobepraten, hverdagsmøtene, hverdagsdiskusjonen, hverdagsrefleksjonen.  

Som barnehagelærer får du en unik kompetanse til å se nettopp de små, men viktige tingene i barnehagehverdagen. Du får ganske enkelt en unik kompetanse til å se hverdagen og hvilken utvikling som ligger i hverdagen i seg selv. Denne kompetansen må du aldri undervurdere og aldri glemme. I møtet med ulike krav og mål fra barnehageeiere og myndigheter, er det din oppgave å løfte fram dette perspektivet som nettopp handler om å se menneskene og samspillet mellom dem. Denne grunnleggende kompetansen er kanskje den største lærdommen du får som barnehagelærer. Derfor sier jeg til deg som snart er ferdig utdannet barnehagelærer: Møt barnehagen og barna med hele ditt hjerte og hele din klokskap. Stol på det du lærer om å være et lite menneske i en stor verden. Ikke gå deg vill i flotte ord og luftige ambisjoner. I barnehagen er ingenting større enn hverdagen. Ingenting er større enn de små menneskemøtene.

Mange tenker at kompetansen du får som barnehagelærer ikke er en konkret kompetanse. For meg er det så konkret som det kan bli. Som barnehagelærer blir du i stand til å se små barn og å oppdage ting andre ikke nødvendigvis ser i det hverdagslige. En like verdifull kompetanse i barnehagen som i livet ellers.

Du som snart er ferdig utdannet barnehagelærer sitter ikke bare på en unik kompetanse, du sitter også på en unik mulighet. En mulighet til å gå friskt inn i ny jobb når den tid kommer. Du har muligheten til å møte barnehagen med den unike kombinasjonen av et kritisk blikk og et varmt hjerte. Ikke tenk at du først og fremst må tilpasse deg og gjøre som de andre, vær heller positivt nysgjerrig og still de viktige spørsmålene som begynner med hvorfor. Spør om tanken bak og bruk ditt friske blikk og ditt pågangsmot for alt det er verdt. 

Barnehagelærerutdanningen er en unik reise, du får en helt unik kompetanse. Bruk den! Barna trenger det. De trenger din evne til å se det ikke alle andre ser. De trenger din evne til å se hverdagen og de små tingene.

De trenger deg.


Teksten er en redigert versjon av et innlegg i pedagogstudentenes medlemsblad "Under utdanning". 

 

Foto: Ronny Boysen

 

DIN KOMMENTAR
 
 
 
Om bloggen:
Gjennom ærlige beskrivelser deler Kjell Gustumhaugen små, men store øyeblikk fra livet som pappa, barnehagelærer og miljøterapeut. Viktige ingredienser er egen sårbarhet og utilstrekkelighet under tanken om at barna selv er de beste veiviserne
Antall visninger:
706167
Følg bloggen:
Kjell Gustumhaugen
Epost: kjgustum@online.no
Miljøterapeut og forfatter Kjell Gustumhaugen har gitt ut bøkene ”Blant hjertevarme og utilstrekkelighet” og "Miljøterapeuten". Han har tidligere jobbet som pedagogisk leder i barnehage.