Logg inn:

Formuleringsmagi
Kjell Gustumhaugen, Mandag 1. februar 2016.

Barns morsomme formuleringer er mer enn nettopp det. Morsomme formuleringer. Hvordan en tre- eller fireåring bruker språket ved å sette ord inn i nye sammenhenger og snu på både setninger og betydninger, kan fortelle oss noe langt mer enn en tilfeldig morsomhet grunnet manglende ordforståelse.

Barns formuleringer kan gi oss en dypere innsikt i deres syn på verden og omgivelsene rundt, det kan fortelle oss en hel del om hvordan det er å være barn i verden. Og viktigst av alt: Om vi voksne ikke bare ser med humoristisk skråblikk på hva barna sier, men lytter og prøver å forstå tankene som ligger bak og går inn i det sammen med barna, kan vi bli bedre kjent med dem og deres måte å være menneske på.

Ordet ”uglad” for eksempel, hvor fin og nyansert er ikke den beskrivelsen når du hverken føler deg glad eller trist, men er litt sånn midt imellom? Her har jeg samlet formuleringer både fra jenta som følte seg uglad og andre barn jeg har møtt.

Jeg tror ikke på Gud. Lurer på om mamma og pappa tror på meg?

Tenk om det ikke fantes voksne?

En dum morgen kan bli til en fin dag.

Er det noe inni jorda?

Det beste med å være barn er at du kan ombestemme deg. Hele tiden.

Jeg vil ha klem. Selv om jeg ikke skal gå hjem.

Jeg er ikke lei meg. Men jeg er uglad.

Jeg føler meg ett stykke ødelagt. Jeg har vondt i hjernen.

Hvorfor faller de ikke ned, de husene som er nederst på jorda?

Hva skjer hvis drøvelen fryser fast?

DIN KOMMENTAR
 
 
 
Om bloggen:
Gjennom ærlige beskrivelser deler Kjell Gustumhaugen små, men store øyeblikk fra livet som pappa, barnehagelærer og miljøterapeut. Viktige ingredienser er egen sårbarhet og utilstrekkelighet under tanken om at barna selv er de beste veiviserne
Antall visninger:
706179
Følg bloggen:
Kjell Gustumhaugen
Epost: kjgustum@online.no
Miljøterapeut og forfatter Kjell Gustumhaugen har gitt ut bøkene ”Blant hjertevarme og utilstrekkelighet” og "Miljøterapeuten". Han har tidligere jobbet som pedagogisk leder i barnehage.