Logg inn:

Tankeskuffer
Kjell Gustumhaugen, Fredag 17. april 2015.

Jeg kjenner ei lita jente med et helt spesielt system for å holde orden på tankene. Oppe i sitt eget hode har hun innredet et skuffesystem med en skuff for hver kategori av tanker hun tenker. En for de slemme, en for de rare, en for de triste, en for de snille og en for de fantasifulle.

Fem skuffer. Fem skuffer som gjør det lettere å holde orden på tankene og orientere seg i verden. Fem skuffer som sørger for at ikke alle tanker må tenkes på en gang og som gjør det lettere å holde de ulike tankene borte fra hverandre. Fem skuffer som kan åpnes og lukkes når det passer seg.

I skuffen for de triste tankene ligger minnene fra da familien måtte gi bort marsvinene fordi allergien til husets minste gikk i spinn. Slemmeskuffen rommer øyeblikket da hun sa hun ønsket seg en annen bror. I fantasiskuffen ligger bildene av masse dyr som spiser regnbuer og bæsjer flaksende sommerfugler. I snilleskuffen ligger alle ting som er fint å tenke på og i rareskuffen alt det rare folk gjør.

– Noen ganger legger jeg tankene i feil skuff, da blander de seg og alt blir bare rot. Og noen ganger legger jeg altfor for mange tanker i en skuff og da er det akkurat som om det renner over.

Jenta forklarer og tegner systemet for meg og da ser jeg at hodet er fylt av skuffer. Ingen øyne, ingen nese, ingen munn. Skuffene fyller hodet, ryddig og nøye plassert. Jeg har ikke forstått det før, men skjønner endelig mer av hvordan hun tenker. Nå trenger jeg ikke vite mer, trenger ikke en dypere forståelse. Tanken på tankeskuffene gjør det lettere å lytte uten å stille spørsmål tilbake. Lettere å lytte uten å måtte gi svar. Lettere å ikke bruke ord. Lettere å undre seg sammen.

Bak det som kan virke usammenhengende og ulogisk for oss voksne, enten det er en handling eller noe barnet vil fortelle oss, ligger alltid en klar tanke og en mening for barnet selv. Min erfaring er at om vi voksne er interesserte og lytter til barnet, så vil barnet by denne tanken og denne meningen frem. For meg er det å tørre å kjenne på stillheten sammen med evnen til å være i bakgrunnen både i ord og handling, de viktigste redskapene for å nå inn til barna.

Vi kommer ingen vei uten, når ikke fram. Vi får ikke vite om tankeskuffene.

 

KOMMENTARER
Nydelig! Tipper det er flere som det akkurat sånn 😊
17.04.15

Delta i diskusjonen
Om bloggen:
Gjennom ærlige beskrivelser deler Kjell Gustumhaugen små, men store øyeblikk fra livet som pappa, barnehagelærer og miljøterapeut. Viktige ingredienser er egen sårbarhet og utilstrekkelighet under tanken om at barna selv er de beste veiviserne
Antall visninger:
706149
Følg bloggen:
Kjell Gustumhaugen
Epost: kjgustum@online.no
Miljøterapeut og forfatter Kjell Gustumhaugen har gitt ut bøkene ”Blant hjertevarme og utilstrekkelighet” og "Miljøterapeuten". Han har tidligere jobbet som pedagogisk leder i barnehage.