Logg inn:

Hjertet er ditt viktigste våpen
Kjell Gustumhaugen, Onsdag 17. september 2014.

Med personlige egenskaper som kjernekompetanse.

Til alle assistenter i norske barnehager, fra nord til sør.

Når du jobber i barnehage kan du aldri si at du ”ikke kan så mye om å jobbe i barnehage”. Du kan aldri si ”jeg vet ikke, jeg” eller ”samme for meg”. Når du jobber i barnehage kan du aldri la være å ta stilling til ting.

Hvorfor? Fordi alt er fag og faget er i deg som menneske. I alt du gjør. Og alt du ikke gjør.

Fordi du har vært barn selv. Fordi du vet en hel del om hvordan det kan være. Fordi du sitter på en verdifull erfaring fra din egen tid som barn i barnehage. Fordi du vet hvilke følelser som var ok og hvilke som ikke var det. Fordi du vet hvorfor du likte noen voksne bedre enn andre. Fordi du vet hvor viktig disse voksne var i ditt liv. Fordi du vet hvordan det føltes å bli sett, at noen var interessert i deg og dine prosjekter. At noen ikke bare kjefta på deg når det hadde gått galt, men heller var interessert i å finne ut hvorfor ting skjedde.

Fordi din egen tid som barn er en del av grunnlaget for din egen profesjonsutøvelse i dag.

Fordi du har evnen til å bli glad i barna du er sammen med hver dag. Fordi du møter både barna og foreldrene med smil, interesse, årvåkenhet, kjærlighet og varme. Fordi du lytter mer enn du snakker. Fordi du ser at det bygger seg opp til en vond avskjed og klarer å være i forkant. Fordi du skjønner at Pelle fortsatt trenger litt tid på å venne seg til en ny hverdag og fordi du tørker snørra hans tidlig. Fordi du vet at den slags har noe med verdighet å gjøre. Fordi du vet at entusiasme, innlevelse, tydelighet og engasjement er mer enn bare det. Fordi du vet at alt dette er fag og ikke tilfeldige personlige egenskaper som noen har og andre ikke har.

Fordi dine personlige egenskaper er en kjernekompetanse og fordi hjertet er et av dine viktigste våpen.

Fordi du vet at kvalitet i barnehagen handler om mennesker og menneskelig kvalitet. Fordi du vet hvor viktig relasjoner og kvaliteten på relasjonene er. Fordi du vet at det er menneskene som styrer alle de andre faktorene som også handler om kvalitet. Fordi du vet at kvaliteten ligger i hvordan menneskene tenker, hvordan de er, hvem de er. Fordi du vet at kvaliteten ikke kan måles i brukerundersøkelser, men i livskvaliteten i mikrosamfunnet av mennesker og miljø som en avdeling eller en base representerer.

Fordi du vet at kvaliteten i barnehagen opprettholdes av din innsats og fordi du sliper dine personlige egenskaper hver dag for best mulig utøvelse av kjernekompetansen.

Kompetansen er i deg selv. I barnehagen kan du aldri si at du ikke kan, at du ikke er så flink til eller at du helst vil slippe. Du kan mye fag og kan derfor ha en kvalifisert mening om hver eneste lille ting som rører seg der du jobber.

Kan vi gjøre en avtale? En avtale om at du tar ordet på neste personalmøte? Ikke bare en gang, men i hver eneste sak som diskuteres?

Hvorfor?

Fordi det er ingen grunn til noe annet. 

KOMMENTARER
  Mye bra, men hvorfor er det skrevet til alle assistenter?
Videre står det mye om profesjonsutøvelse, samt "du kan mye fag," og det er jo en av de store utford. i barnehagen; at det ikke er krav til formell kompetanse i ass.stillinger. Assistenter verken er, eller er ansatt som profesjonsutøvere. 
Ja, assistentene er helt nødvendige-og mange av dem er utrolig flinke! Men det er mest fordi de er engasjert og interessert i å lære selve faget, ikke nødvendigvis fordi de "har det i seg," Tror samtidig man skal være forsiktig med å vektlegge egne erfaringer og minner så sterkt som det oppfordres til her.
 Bruke hjertet? JA, TAKK. Men siden det ikke finnes profesjonelle hjerter, så må man sørge for at alle assistenter har noen alternativer i hodet også. Et obl. innføringskurs den første måneden før man kan begynne som assistent, det hadde vært noe det!? 

17.09.14
Hei Eivor! Jeg tenker som deg. Men har også en erfaring med at det er nødvendig å spisse sitt budskap for å nå fram med det. Dette er en spissing av budskapet, hvis du har lest boka mi ser du at jeg er aller mest opptatt av å få flere med barnehagefaglig kompetanse inn i barnehage, akkurat som deg. Mitt budskap denne gangen er at ingen som jobber i barnehage kan gjemme seg bak at de ikke har formell kompetanse, alle har et ansvar for å engasjere seg i innholdet i barnehagen.
19.09.14

Mye tyder på at du ikke er assistent når du skriver dette her Eivor. Du vet tydeligvis ikke helt hva du prater om. Det er mange assistenter som har det i hodet og er veldig villig til å lære å utvikler seg. Selvlæring, pluss mye praksis. Er ganske sikker på at jeg har det mye mer i hode enn mange av de som er fagutdannet som ikke burde ha valgt bhg yrke. Jeg syntes den artikkelen var flott å lese, det er jaggu meg på tide at assistenter blir hevet for den gode jobben de gjør. JO assistenter er ansatt som profesjonsutøvere, ellers kan vi ikke jobbe med barn og foreldre. HUSK assistenter er mest sammen med barna og har mest kontakt med foreldretil det daglige. Hilsen en Ped.leder på disp :D
18.09.14


Delta i diskusjonen
Om bloggen:
Gjennom ærlige beskrivelser deler Kjell Gustumhaugen små, men store øyeblikk fra livet som pappa, barnehagelærer og miljøterapeut. Viktige ingredienser er egen sårbarhet og utilstrekkelighet under tanken om at barna selv er de beste veiviserne
Antall visninger:
706185
Følg bloggen:
Kjell Gustumhaugen
Epost: kjgustum@online.no
Miljøterapeut og forfatter Kjell Gustumhaugen har gitt ut bøkene ”Blant hjertevarme og utilstrekkelighet” og "Miljøterapeuten". Han har tidligere jobbet som pedagogisk leder i barnehage.